rentar v

Definició

Aclarir amb aigua neta allò que s’ha llavat amb sabó, detergent, xampú o altres productes de neteja similars. Podem rentar la roba, l’escurada o qualsevol altra cosa que hàgem ensabonat; podem rentar-nos les mans, la cara, el cap, els peus, el cos, etc.

El cap li’l rente jo quan se’l llava, perquè ell se’l deixa sempre ple de bromera.

Renta la roba, que ja ha estat prou de temps en sabó.

La definició i els exemples els traiem d’El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig (2015). Vegeu les variants que recull l’Atles Lingüístic del Domini Català per a rentar la roba, rentar els plats i esbandir.

Etimologia

Contracció de l’antic reentar, llatí tardà recentare, ‘refrescar, fer passar un líquid per alguna cosa’, derivat de recens, -ntis, ‘fresc, novell, recent’.

Usos

 •     —Tu, sí —li diu—, tu sí que tens la veu dolça i vertadera de Margarida Blanca, i també totes les seues faccions; però ets d’un color estrany.
     —Espera’t! —fa ella, alçant-se d’una revolada.
     I s’acosta al moble lligador del rei, posa aigua en la safa i es renta en un bell en sec mans, braços, coll i cara; després es gira i pregunta:
     —Em reconeixes?
     —Et reconec! —crida el rei—. Tu ets la meua vertadera muller!

  Enric Valor, «El rei Astoret», dins Rondalles valencianes 4 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)
 •     —Senyora —féu la majordoma al veure la reina sola—, teniu la donzella més llesta i deseixida de totes les que han vingut al vostre meravellós castell.
     —Veritat és, majordoma; però per què m’ho dius?
     —Perquè, ahir mateix, vaig parlar amb ella i em va dir que només en un dia, de sol a sol, pot llavar tots els matalafs del castell, rentar-los, eixugar-los, omplir-los de plomes de pardalet i cosir-los.

  Enric Valor, «El castell d’Entorn i no Entorn», dins Rondalles valencianes 4

Tema de la setmana

Geosinònims d’esbandir

Enllaços

Un comentari a “rentar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rabejar [2]passar [2]