qui estigui lliure de culpa, que tiri la primera pedra

Definició

Frase que es diu quan tots som culpables o corresponsables d’un fet, en al·lusió a l’episodi de l’evangeli de Joan (8,1-11) en què els mestres de la llei volien lapidar una dona acusada d’adulteri. Jesús els respon amb aquesta frase, davant la qual tots es retiren. Ell tampoc no la condemna.

Usos

  • I els veïns també fem soroll perquè som mediterranis. I aquí, a l’estiu fa calor. I per tant, si no tenim aire condicionat, obrim les finestres i contaminem amb la tele. I si en tenim, les tanquem i aleshores contaminem amb el compressor. En resum, que qui estigui lliure de qualsevol mena de contaminació acústica, que llanci la primera pedra.

    Lluís-Anton Baulenas, «Contaminació acústica» (Avui, 15 d’agost del 2004)
  • La cosa del famós perfum fa venir al cap un grapat de metàfores. Poc o molt, tots hem sentit parlar de cèlebres corts franceses constituïdes per uns reis i nobles que, valent-se de quantitats ingents d’aquest producte, es ruixaven perruques, casaques i mirinyacs per emmascarar la bravada delatora d’una falta d’higiene galopant. Si ens posem a pensar malament, bé podria ser que el partit que ha inventat l’aroma dels «valors del socialisme català» (ço és: «confiança, igualtat, progrés i eficàcia») no vulgui en realitat disfressar els aires que emanen del ferment d’aquests mateixos valors que diuen propugnar. Perquè, avui, ¿quin partit que hagi ensumat encara que sigui el folre de la poltrona pot presumir de mantenir incòlume l’ideari que, amb el diccionari a la mà, traspuen les sigles dels seus carnets? Si n’hi ha cap a la sala, ja pot tirar la primera pedra, que jo no em moc.

    Marta Rojals, «Política de tocador» (VilaWeb, 22 de gener del 2008)

Tema de la setmana

Expressions tretes dels evangelis que han passat al llenguatge comú.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caure del cavall, com sant Paufet un sant llàtzer