caure del cavall, com sant Pau

Definició

Veure la llum, la veritat; adonar-se de l’error en què es vivia; canviar sobtadament de parer, en al·lusió a l’episodi bíblic (Ac 9,1-18) en què Saule de Tars, perseguidor dels primers cristians, cau a terra, camí de Damasc, enlluernat per una llum provinent del cel; després de passar tres dies cec, un deixeble de Jesucrist fa que recobri la vista i Saule (posteriorment, sant Pau) es converteix i es fa batejar. Curiosament, l’evangeli no indica en cap moment que Pau anés a cavall, però la tradició l’en fa caure.

Usos

  • Finalment, va declarar que abans entrava en els seus plans fer-se l’harakiri que no pas visitar Nova York. Llavors, la Lot es va ofendre. Li va insinuar que, com que mai no havia viatjat, potser descobriria alguna cosa nova que ara no es podia imaginar. «Alezeia, alezeia!», va començar a cridar mentre sortia de la dutxa. «Ets de les que creuen que de sobte es pot canviar, com sant Pau quan va caure del cavall!». La Lot s’havia quedat pensant si allò d’alezeia era grec o llatí, va decidir que era grec, mentre ell rondinava que no era d’aquesta mena de gent que els agrada caure del cavall i fer descobriments lluminosos.

    Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 187
  • Un procés de canvi polític com el que està vivint Catalunya, sense anar més lluny, és tristament propici a la multiplicació de les manifestacions d’allò que podríem denominar enlletgiment sistemàtic. Així, coincidint amb l’esperpent nadalenc, hem vist boniques caigudes del cavall camí de Damasc a càrrec d’intel·lectuals que s’afanyen a dejectar els dirigents polítics que no fa tant adulaven, o que provoquen la vergonya aliena en retreure els seus orígens proletaris, a veure si així faran gràcia a algú que els pugui proporcionar una via extra de carregar el crèdit de la visa.

    Sebastià Alzamora, «La lletjor» (Avui, 9 de gener del 2004)

Tema de la setmana

Ahir va ser Diumenge de Rams: la Setmana Santa ens dóna una bona ocasió per (re)veure algunes expressions relacionades amb episodis dels Evangelis. Fa un parell de mesos es va publicar a la col·lecció laButxaca la versió dels Evangelis de Joan F. Mira i fa un parell de setmanes es va presentar l’edició popular de la Bíblia Catalana Interconfessional. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caure-li les ales del corqui estigui lliure de culpa, que tiri la primera pedra