Explicació
Al·lusió a les paraules de Jesucrist en predicar davant els seus deixebles, segons l’evangeli de Mateu (6,3-4): «Tu, en canvi, quan facis almoina, que no sàpiga la teva esquerra allò que fa la dreta, a fi que la teva almoina quedi en el secret, i el teu Pare, que veu en el secret, t’ho pagarà». Per tant, les bones obres que fem no s’han d’esbombar, sinó que cal dur-les a terme amb tota discreció.
Usos
—I per què no m’ho va dir mai, la seva mare? —vas tornar-hi.
Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)
—Ja saps com era, la mare. Res li agradava tant com complir aquell precepte bíblic: que la mà dreta no sàpiga què fa l’esquerra. Feia de bona samaritana… Ja ho veus, a mi em va regalar aquest pis amb diners que havia pres al meu pare sense que ell se n’adonés, què et sembla?
No et semblava res de res. Només tenies ganes de plorar.I bé, he arribat a la conclusió que, en efecte, aquest era el vostre fi i que, ultra això, volíeu donar-li una sorpresa, provocar el seu esbalaïment fent que es trobés d’una manera inesperada aquests cent rubles a la butxaca. (Hi ha, efectivament, persones que amen donar aquest caràcter als seus benifets.) Després he pensat també que el que us proposàveu era provar-la, és a dir, veure si, en trobar els diners, vindria a regraciar-vos. O bé que volíeu evitar els seus regraciaments, per allò que la mà dreta ha d’ignorar…, en una paraula…, són tants els pensaments que m’han vingut al magí que he decidit de rumiar-hi més tard; no he volgut, però, obrar d’una manera indelicada fent-vos sabedor que coneixia el vostre secret…
Fiòdor M. Dostoievski, Crim i càstig (traducció d’Andreu Nin, 1929)
Tema de la setmana
El paremiòleg en cap de la tribu, en Víctor Pàmies, ens comunica que la seva base de dades de modismes va superar fa uns dies el milió de registres. Podeu veure’n el fruit a la Paremiologia catalana comparada digital (PCCD). Per celebrar l’efemèride, aquesta setmana veurem uns quants refranys, i que en vinguin molts més. Gràcies, Víctor, per la feinada feta i aquesta mina d’informació paremiològica!