púrria f

Definició

Gentalla, gent de baixa estofa, de la pitjor mena.

S’havia refugiat entre la púrria de la ciutat.

També: purrialla

Etimologia

Probablement d’una variant del basc apurr o apurri, ‘molla, miqueta’, apurrak, ‘engrunes, sopetes d’engrunes’, apurreria, ‘residus, restes’, per a indicar una cosa insignificant, menyspreable.

Usos

 • Així que van acabar de parlar, una pluja de nous i branquillons va espetegar a través del fullatge, i després es van sentir estossecs, udols i salts furiosos entre les branques primes.
     —Tota relació amb el poble dels simis està prohibida —va dir Baloo—, prohibida als de la jungla. Recorda-te’n.
     —Prohibida —va repetir Bagheera—; però, de tota manera, em sembla que Baloo t’hauria hagut de posar en guàrdia contra ells.
     —Què? Jo… Però, com podia saber que se li acudiria jugar amb aquesta púrria? El poble dels simis! Ecs!
     Una altra pluja es va precipitar sobre el seu cap, i l’ós i la pantera van arrencar a córrer, emportant-se Mowgli.

  Rudyard Kipling, El llibre de la jungla (Barcelona: Cruïlla, 1996), traducció de Josep Sampere i Martí
 • Mentrestant, el Romaguera replicava a l’alcalde. Sense abaixar la cresta, el terratinent condemnava altres perills de la llepra dels diners, deia penjaments dels minaires, preveia conflictes fins i tot a la fàbrica d’extracte, model de pau fins aleshores. ¿Qui pararia més endavant els obrers si de bon principi no atallaven les seves pretensions? S’havia de fer entendre a la púrria que havien d’agrair el sou que rebien; s’havia de desarrelar —insistia, inquisitorial i amarg, amb el suport pompós del baró— la mala herba…

  Jesús Moncada, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui ens el va proposar Maurici Cuesta i Labèrnia, d’Eivissa, intrigat per l’etimologia. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ganyipsdevanit -ida