ganyips m pl

Definició

Fruita seca barrejada que hom s’enduu quan surt d’excursió.

Quan vam arribar al cim vam compartir ganyips i ens vam fer una foto.

Un ganyip també és una menjada lleugera consistent especialment en fruita seca i galetes: Ens aturarem a fer un ganyip en aquella fageda.

Etimologia

Del caló halipí, ‘gana, àpat; queviures’.

Usos

  • Com en tots els negocis singulars de l’existència, l’esmorzar d’aquestes sortides matinals desplega un ritual propi. D’entrada tothom va per feina, però així que s’ha passat del tercer mos comencen a rodar les bótes de vi i la conversa reviscola entre xerric de traguejades i oferiment d’olives, rodanxes de fuet, talls de formatge, pessics de truita, ganyips diversos i patates fregides. Acostumats a la frugalitat ensopida del cafè amb llet d’entre setmana, l’esmorzar d’aquestes excursions de diumenge respira la bonhomia dels àpats de forquilla.

    Isidor Cònsul, Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 95
  • Quan de petit anava d’excursió, duia sempre brúixola i planell. El planell em semblava tan nostrat com els ganyips, aquella barreja de fruita seca tan essencial quan encara no existien les barretes energètiques. De gran, vaig descobrir desolat que el planell era un petit altiplà; una meseta d’estar per casa, vaja. N’haviem de dir pla o plànol.

    Albert Pla Nualart, Un tast de català (Barcelona: Columna, 2011), pàg. 114

Tema de la setmana

Molts de vosaltres ja sabeu que de tant en tant les fem, aquestes coses, i ara sí que toca: avui comencem una campanya d’arreplec de virolla per a ‘Cada dia un mot’, per ajudar entre tots a garantir-ne la continuïtat. RodaMots és un servei gratuït, però no rep cap subvenció ni té cap ingrés que no siguin les aportacions dels subscriptors que hi volen contribuir. A canvi dels vostres donatius, podeu triar un llibre de regal entre una llista de més de 30! Feu clic al primer enllaç per tenir-ne més detalls. Moltes gràcies per endavant a tothom, també als qui ens proposeu mots com els que veurem aquesta setmana. El d’avui és un suggeriment de Xavier Marí Tresserras, de Barcelona. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

relligador -apúrria