polseguera f

Definició

1  Gran quantitat de pols, especialment emportada pel vent.

Les bèsties aixecaven polseguera al seu pas.

2  Agitació de l’opinió pública provocada per algun esdeveniment, un comentari o alguna altra cosa.

Les declaracions de l’entrenador van causar una gran polseguera entre els comentaristes esportius.

Etimologia

De pols, del llatí pulvis, pulveris, mateix significat.

Usos

  •    —Busqueu un altre company —deia—, avui no puc quedar-me a fer la partida. Tinc una mica de feina.
       Va observar-lo amb malenconia. Sabia perfectament on anava encara que el patró no ho deia mai. Pensarós, el seguí amb els ulls a través dels finestrals fins que una polseguera difuminà la imatge a punt de perdre’s en una cantonada. A la banda oposada de la plaça de l’Església aparegué una parella de la guàrdia civil.
       —La ronda de sempre. No fos el cas que comencéssim la revolució sense fer-los-ho saber —remugà en veure com s’acostaven a la porta del cafè. Ni li passà pel cap que anava a assistir a la cinquena i mitja detenció de l’apotecari.

    Jesús Moncada, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)
  • L’era és l’esplanada empedrada o de sorra que hi ha davant de les masies on es feia la feina del batre per separar el gra de la palla. Aquest procés provocava una polseguera ben visible. Qui sap actualment què és una era o què vol dir batre? Però el refrany continua ben viu.

    Joan Antoja, Anna M. Matas i Víctor Pàmies, «Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era», dins 101 dites il·lustrades per a tothom (Valls: Cossetània, 2022), pàg. 156

Aquesta setmana, enigmot!

Ja ho sabeu que de tant en tant amaguem el tema de la setmana i us demanem que el descobriu vosaltres. D’això en diem un enigmot, tot i que també compartim aquesta paraula tan ben trobada amb el joc que ens proposa diàriament Pau Vidal aquí  i que no dubtem a recomanar-vos. Tornant al nostre, d’enigma, les regles són aquestes: cal trobar quin és el tema que aplega els mots que enviarem al llarg de la setmana, descobrir quin és el mot intrús (un dels mots no encaixa amb els altres) i explicar per què no hi encaixa. El primer que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat rebrà de premi un exemplar de les 101 dites il·lustrades per a tothom, de Joan Antoja, Anna M. Matas i Víctor Pàmies, per cortesia de Cossetània Edicions. En sortejarem un parell més entre tots els altres encertants. Podeu enviar les respostes fins dissabte 21 a la 1 del migdia.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espolsarpunxegut -uda