remugar v

Definició

1  Mastegar els remugants per segona vegada els aliments, en el remugament.

2  fig.  Parlar entre dents, generalment en senyal d’enuig, de desgrat, de desaprovació, etc.; rondinar.

Es passava el dia remugant, descontent amb tot el que li manaven fer.

Etimologia

Del llatí rūmĭgare, mateix significat, derivat de rūma, ‘primer estómac dels remugants’, que hagué de donar rumegar, amb metàtesi posterior afavorida per la versemblança del prefix re-, indicador d’acció repetida com la que fan els remugants tornant a mastegar. El verb rumiar té aquest mateix origen etimològic.

Usos

 • —Va, no t’amoïnis, Juli. El que passa, i no t’enfadis, és que t’ho has pres massa al peu de la lletra, això d’apuntar-ho tot. Mira, al final del matí passes a demanar l’informe a cada secció i ja està. No cal que hi vagis cada cinc minuts.
     —I la resta del matí, què faig? —remugà en Juli.
     En Tanet rumià una mica.
     —Saps què? —digué, al cap d’un moment—. Farem un tauler d’anuncis i tu pots encarregar-te de posar-hi les noves més interessants.

  Sebastià Sorribas, El zoo d’en Pitus (Barcelona: La Galera, 1966)
 • Llavors sento que es torna a obrir la porta de l’ascensor i en surt un home xop de dalt a baix tot remugant que se li ha trencat el paraigua d’un cop de vent i que n’està fart de tants dies de pluja, que necessita veure el sol. Jo suposo que deu ser el doblador de l’altre protagonista, el marit infidel de la Saara, i m’adono que m’acaba de fer exactament el mateix que jo li he fet al pobre conserge, i em quedo un moment sense paraules però després de seguida li dic que a Finlàndia encara hi veuen menys el sol que nosaltres. Un cop ja ho he dit em sento estúpida perquè és la frase que diria qualsevol i jo no vull ser qualsevol perquè vull ser com a mínim una mica més original que qualsevol. Però a ell sembla que li fa gràcia el meu comentari, o potser és prou intel·ligent per riure’s de si mateix i llavors m’estén la mà i és quan em diu:
     —Sóc l’arquitecte, tu deus ser la meva dona.

  Laia Fàbregas, Dies de cel groc (Badalona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Mots que remuguen, rondinen, s’empipen…

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “remugar”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  Voldriï fer una observació i una pregunta relatives a la frase d’exemple: “Es passava el dia remugant, descontent amb tot el que li manaven fer.”

  Jo, sóm nadiu d’Elna (Rosselló) i a Elna, espontàniament, hauríem dit i escrit: “… li manaven DE fer”.

  A l’entrada “manar” del diccionari.cat trobem la definició “Imposar a algú (DE fer alguna cosa)” i l’exemple “Qui et manava DE ficar-t’hi?”

  Aquesta elisió de la partícula “de” no seria un calc del castellà?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

felló -onaregany