pítima f

Definició

Embriaguesa.

Quan va saber que havia guanyat el premi, va agafar una pítima en companyia de tots els seus amics.

Etimologia

De l’italià píttima, mateix significat, del llatí epithema, i aquest, del grec epíthema, mateix significat, derivat de epitíthemi, ‘posar al damunt’.

Usos

  • Cada terra fa sa guerra i metabolitza l’alcohol a la seva manera. N’hi ha que s’emborratxen perquè tiren de cantimplora (que és el que vol dir borratxa) o s’empitofen (aquests tiren de pitauf, ‘ampolla’ en occità); altres s’embriaguen perquè van plens de vi (ebris); molts s’entrompen (¿perquè els sobrevé la fal·lera musical?), i encara alguns s’engaten, es torren, es bufen, s’empilloquen o agafen una mona. ¿I els que agafen una pítima què? Doncs aquests deuen ser els pesats, perquè els grecs en deien epithema de l’emplastre o cataplasma, aquell remei tan enganxós que s’adhereix a la pell com una paparra. O com la tabarra d’alguns que tenen mal beure.

    En perill d’extinció. Cent paraules per salvar (Barcelona: Empúries, 2005), pàg. 128

Tema de la setmana

Turques

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

turcaescaient