pegar a fugir

Definició

Allunyar-se ràpidament d’un lloc, generalment per a evitar un dany o un perill o per a eludir un problema que no es vol afrontar.

El vehicle que atropellà el transeünt va pegar a fugir.

Sí, tu molta solidaritat i molts romanços, però quan s’ha d’arrimar el muscle pegues a fugir i no hi ha qui et trobe.

Etimologia de fugir

Del llatí fŭgĕre, mateix significat. Més mots de la mateixa família són fugida, fuita, fugisser, defugir, refugi i trànsfuga.

Usos

 • Una de les històries que perdurà en el meu record va ser la d’aquell home que, amagat sota una barba de cotó en pèl agafada amb un mocador, es va traure una pistola, disparà dos trets, matà l’alcalde de Llaurí i, després, pegà a fugir amb una bicicleta. Els fets els contaven gairebé xiuxiuejant, amb la veu baixeta de la por d’explicar certes coses. Mig segle després d’aquest fet, que va ocórrer l’any 1946, Víctor G. Labrado ha reconstruït el succés, de manera admirable, en el llibre La guerra de quatre, publicat per Edicions Bromera, a partir dels testimonis dels supervivents i de la documentació dels arxius militars que ja ha deixat de ser inaccessible.

  Salvador Vendrell, Columnes de paper (Catarroja: Perifèric, 2011), pàg. 19
 •     —I si ens creuem amb una bala perduda? —va preguntar el Coces—. O no te’n recordes ja del que va passar a Alcoi?
     Blai va sospirar. El seu amic havia empunyat l’argument definitiu.
     —Què va passar a Alcoi? —va preguntar Elvira.
     Els xiquets van dir que no res. Llavors al Coces li va saber greu no anar-hi. Era difícil resistir-se després que havien jugat tantes voltes a allò mateix:
     —D’acord, ens acostem a Masarra i prou. Però si les coses es posen lletges, peguem a fugir —va dir Joan, i es va acomiadar d’Elvira, que els va desitjar sort.

  Paco Esteve i Beneito, Si ha nevat (Alzira: Bromera, 2016), pàg. 169

Tema de la setmana

Expressions amb ‘pegar’

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “pegar a fugir”

 1. Joan López — Campins

  Felicitats perquè aquesta expressió pràcticament ha desaparegut, almenys a Campins (Vallès Or.) i m’atreviria a dir a tot el Montseny. Jo l’he sentida a Campins en boca d’un avi. Ningú més la coneix ni es fa servir.

  Respon
 2. Joan Manel Claveria — Lleida

  Ja sabem que “apretar” no és normatiu, però a Lleida sempre havia sentit, com a mínim de jove, fa uns quants anys, l’expressió “apretar a córrer” amb un sentit idèntic a “pegar a fugir”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pegar-li voltes al nanobusca qui t’ha pegat