saber greu

Definició

Lamentar una cosa o una situació, sentir pena que s’hagi esdevingut o s’esdevingui.

Em sap greu que s’hagin comportat així amb mi; crec que no m’ho mereixia.

El greu que li sabrà de no haver-nos pogut veure!

Li sap greu que no hi hagis anat.

Quin greu li sap!

Etimologia de saber

Del llatí sapere, ‘tenir, trobar gust; entendre-hi, tenir intel·ligència’; de referir-se al sentit del gust passà translatíciament a designar la capacitat de discernir, de tenir seny i, finalment, de conèixer coses.

Usos

  • Va trobar els àlbums que va haver de presentar per treure el títol de mestra ben empolsinats… El que li va saber més greu va ser perdre aquells mapes de tela que havia traginat per les dues acadèmies. Ara, de llibres, la iaia no en va llençar cap, els respectava; a ella també li agradava molt llegir, més que res poesia, i molts eren del pare i li hauria sabut greu.

    Rosa Maria Pascual, La mestra. Amb el somriure als llavis (Maçanet de la Selva: Gregal, 2017), pàg. 201
  • No és greu, la desaparició de ‘celobert’. Sabem, perquè ens ho repeteixen insistents, que només la sintaxi és fonamental. Però a alguns —som uns sentimentals— ens sap una mica de greu aquesta minva contínua de les paraules genuïnes i populars del català.

    Enric Gomà, Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar (Barcelona: Pòrtic, 2018), pàg. 170

Tema de la setmana

En un comentari al compte que tenim a can Twitter, l’altre dia Teresa C. deia que l’Adiu, Feliu! equivaldria a «Adeu, Andreu, i que no et sàpiga greu!». Ens ha sabut greu no haver fet rodar saber greu fins avui, en què encetem una sèrie de paraules i expressions relacionades amb el verb saber.

Enllaços

L'escreix

Un comentari a “saber greu”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de pega i mastegasaberut -uda