passar per l’adreçador

Definició

Sotmetre’s a una imposició, haver de fer una cosa vulgues no vulgues.

Ell protestava i rondinava, però en aquella empresa no es fan concessions especials a ningú i ha hagut de passar per l’adreçador.

Fins ara ens han fet passar per l’adreçador, però a partir d’avui decidirem nosaltres què es menja en aquesta casa.

Etimologia d'adreçador

D’adreçar, de dreçar, del llatí vulgar drectiare, per directiare, derivat freqüentatiu de dirigere, directus, ‘dirigir, fer posar dret’.

Usos

  • Hem claudicat. No hi ha res a fer: és impossible, més ben dit, ens és impossible de criticar la Unió Soviètica. Cal acceptar com a bo tot el que decideixen els seus dirigents, sabent i tot per experiència que l’URSS ha tingut dirigents que han comès errors irreparables i que han costat als pobles soviètics sacrificis de tota mena. No podem defensar coses diferents amb els mateixos arguments, perquè les masses, instintivament, ens associaran i nosaltres hi perdrem. Cal passar per l’adreçador, tant si vols com si no vols.

    Tomàs i Teresa Pàmies, Testament a Praga (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 197
  • Així com nosaltres als capellans sempre els hem fet poc cas i el seu poder s’ha diluït davant la rècula de descreguts que es crien a les fàbriques, aquí a muntanya tenien encara un poder de veritat. Un poder que moltes vegades obeïa les voluntats dels quatre cacics que durant segles han fet passar els pobres habitants d’aquestes valls per l’adreçador.

    Bartomeu Cruells, Els silencis de Derrís (Barcelona: Cruïlla, 2000)

Tema de la setmana

Frases fetes amb passar

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

passar la maromapassar la corona