passar la corona

Definició

Resar el rosari.

«As carrer de ses Miseris | mai més m’hi veureu tornar, | perquè em varen fer passar | la corona amb sos misteris» (cançó popular mallorquina).

També: resar la corona, resar o passar el rosari

Humorísticament, també es diu de ‘menjar-se un raïm de gra en gra com si es resseguissin els grans d’uns rosaris’. Aquesta expressió s’usa sobretot a les Balears.

Etimologia

Del llatí corona, mateix significat. Segons el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll, una de les accepcions de corona és «rosari de set desenes (corona seràfica), i per extensió, rosari de quinze desenes, o una simple part de rosari de cinc desenes (Mallorca)».

Usos

  • M’ha quedat gravada la imatge de ma mare al final del dia, mans a la ronyonada i exclamant: «estic rebentada» i contant que encara havia tengut cor, malgrat el seu cansament, de fer-nos passar la corona després de sopar. Mentrestant mon pare escoltava «Radio España Independiente Estación Pirenaica» i la veu de la Pasionaria se mesclava amb la lletania. Servidora, cada dia passava dos rosaris: l’horabaixa a ca les monges en castellà i amb el color blau de les mongetes i a ca nostra els vespres en mallorquí de «trona» i tenyit de vermell per l’abrandada veu que sortia per l’«ojo mágico» de la ràdio Philips.

    Conxa Forteza, «Ja no puc pus…» (Diari de Balears, 28 de maig del 2007)
  • L’homo entra i, mira qui mira pertot, aviat va sebre com estava aquella casa. Es rebost tenia es portal dins sa cuina; i, mentres resaven la corona, va veure passar sa madona i sa criada que hi duien, mig d’amagat, enfilais de botifarrons.

    Antoni M. Alcover, Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi d’es Racó, vol. II (Palma: Moll, 1996), pàg. 16

Tema de la setmana

Coses que es poden passar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

passar per l'adreçadorpassar la mà per la cara