paperam m

Definició

Conjunt de papers, especialment escampats, inútils.

Trobaràs els rebuts entre el paperam que hi ha dins el primer calaix.

També: paperada

Etimologia

De paper, del llatí papyrus, i aquest, del grec pápyros [πάπυρος], ‘papir’, adaptat per via semiculta a una terminació catalana, d’on passà a les altres llengües europees. Altres mots de la mateixa família són paperassa ‘abundància de papers escrits’, paperet i paperina.

Usos

 • Quin trasbals, mareta meva! El primer que calia fer era buidar l’edifici abans d’enderrocar-lo; treure els mobles i el paperam. El problema consistia que no teníem lloc on embotir-ho. Aleshores, l’alcalde, que és un tipus d’allò més llest, va decidir fer lots amb el material, sortejar-los entre els regidors i els funcionaris, i que cadascú s’emportés a casa la part que li toqués fins que arribés l’hora d’estrenar el nou Ajuntament.

  Jesús Moncada, El Cafè de la Granota (Barcelona: La Magrana, 1988), pàg. 15
 • Els nostres arguments pedagògics alternaven amb el garrot, concerts de música tradicional àrab i projeccions de films en àrab d’Egipte, incomprensibles per als algerians sense els subtítols en francès. Volguessen o no, eren francesos fins al moll de l’os. Tot el paperam de l’FLN venia redactat en la llengua de Voltaire. Una lletra trobada a casa d’un suspecte ens havia fet riure molt. Un cap terrorista renyava un subordinat perquè li havia enviat una carta en àrab i no pas en francès «com tothom».

  Joan-Daniel Bezsonoff, La presonera d’Alger (Barcelona: Empúries, 2002), pàg. 29

Tema de la setmana

Mots que designen conjunts formats amb el sufix -am

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “paperam”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Paperam, paperassa… tot correcte. Em va sobtar que al Restaurant de Coll de Condreu un amable i servicial cambrer no em va entendre quan vaig demanar-li una paperina de patates fregides (a casa en dèiem patates rosses). Em va dir que no havia sentit mai la paraula paperina. De petit, compràvem sal, sucre, farina i ens ho posaven en una paperina.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arrelamcordam