arrelam m

Definició

Conjunt d’arrels.

També s’usa en sentit figurat, com en aquests versos del Canigó, de Jacint Verdaguer:

Per l’arrelam del Canigó se’n puja
lo corser ardorós amb peus de daina,
de ses arrels cap a son tronc amplíssim,
que té fontanes i torrents per saba.

En valencià també es diu raïlam, arraïlam; a les Balears es diu també relam o relum.

Etimologia

D’arrel, de rel (contracció de raïl, del llatí radix, -icis, mateix significat), amb la a- aglutinació de l’article: la rel interpretat com l’arrel.

Usos

  • A mesura que un arbre creix, les seves arrels s’allarguen i la regió pelosa (la verament determinant de l’absorció) s’aparta de l’eix de l’arbre. Vol dir això que en arrencar-lo, com més vell sigui l’arbre més arrelam quedarà en el terreny, el qual es perdrà i provocarà trastorns majors, i exigirà un cert període per a ésser reposat i tornar l’arbre a la vegetació normal.

    Ramon Sala i Roqueta, La fructicultura extensiva a Califòrnia (1924)
  • Reprenem la marxa i planem sobre el que sembla un altiplà que ondula suportat per altíssims puntals. Trobem més i més ensulsiades, efectes del pes de l’aigua i l’empenta del bufarut; la naturalesa s’ha fet mal a si mateixa. Fa pena veure arbres gegants a mig pendent, encallats en una roca, amb la cabellera dintre el munt d’argila i l’arrelam enlaire, càstig immerescut per als grans que fan la bellesa i la salut del món. De cop, sobrevola un esquinçall d’aroma de cafè torrat.

    Pere Ortís, La bella Guaimura (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006), pàg. 237

Tema de la setmana

Els mots ocellívols que vèiem la setmana passada designaven tots conjunts. Hi ha alguns sufixos que serveixen justament per a això, com ara -atge (ex. brancatge, arbratge), –alla (jovenalla, gentalla) o el que veurem aquests dies, un de molt pràctic i senzill com és -am, del llatí -amen, que significa ‘conjunt o gran quantitat de’ (fullam, velam) i de vegades s’usa en to despectiu (femellam, turistam).

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “arrelam”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

avirampaperam