paper d’estrassa

Definició

Paper fet amb draps de baixa qualitat, gruixut i molt absorbent, i que no serveix per a escriure-hi; s’usa generalment per a embolicar. L’estrassa són ‘trossos de drap bast usats per a esterrejar les rajoles, netejar, etc.’

El peixater va embolicar els llucets amb paper d’estrassa.

Etimologia d'estrassa

Derivat d’un antic estraçar, i aquest, del simple traçar, usats tots dos en el sentit d’esqueixar, del llatí vulgar tractiare, ‘arrossegar violentament; trossejar’, derivat del llatí trahĕre, ‘arrossegar’.

Usos

 • Uns capvespres llargs asseguda al portal de casa seua, menjant pipes amb les amigues, i amb moltes ganes que s’acabi el curs per a llevar-se l’uniforme i les sabates Gorila i anar a sa Farola. Fosquets d’anades i vingudes a casa dels veïns. D’enviats a can Netis, a comprar un quart de galetes Solsona que tenien forma de cor, i que en Jeroni o na Pili embolicaven amb paper d’estrassa amb tanta mestria, o a tornar els pots de vidre dels iogurts blancs ja consumits. A comprar cent grams de pernil dolç i ma mare demà t’ho pagarà.

  Esperança Camps, Enllà de la mar (Alzira: Bromera, 2004)
 • El pare, que havia encès foc, feia costelles a la brasa i botifarres: les embolicava amb paper d’estrassa, les banyava en vi negre i les enterrava a les brases. No he tornat a menjar mai unes botifarres com aquelles.

  Rafel Nadal, Quan érem feliços (Barcelona: Destino, 2012)

Tema de la setmana

Locucions nominals enllaçades amb de

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “paper d’estrassa”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: kraft paper
  A neatly printed tag with the name of the dish, ingredients, and the date it was made is a thoughtful touch, especially when crafted from colorful wrapping or kraft paper.
  Title GIFTS of Summer
  Author Jessica Dodell-Feder

  Respon
  • Jordi Rovira — Alella

   A casa (pares barcelonins), “fer paper d’estrassa” es feia servir força, amb aquest significat que comenta en Josep-Maria, de fer el ridícul, un mal paper. M’estranya que no ho hàgiu inclòs.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tap de bassacamarilla