panoli

Definició

1  (m)  Coca feta de farina, sucre i oli, amb vi blanc o amb aiguardent, cuita al forn.

2  (adj i m i f) (fig.)  Beneit, curt d’enteniment, ignorant.

Usos

  • Durant les festes de sant Antoni, es treballa de valent a les pastisseries, als forns i a les cases per fer pastes de diversa mena, especialment el panoli.
       Els oients ens van parlar del panoli de Tortosa, Paüls, Morella, Vilafranca del Maestrat, València, Amposta, Santa Bàrbara, Catí i Vinaròs. El panoli és una massa de farina, oli i sucre que es cou al forn i que s’aromatitza amb matafaluga, moscatell, mistela o aiguardent. Es talla en formes rodones, conegudes com a coquetes, rotllos, rotllets, prims, primes, congres, congrets, casquetes…
       Panoli és una contracció de pa en oli, ‘pa amb oli’ dit a la manera de València i de Tortosa. A més a més del significat de ‘coca dolça’, panoli també vol dir ‘beneit, simple, curt de gambals‘ per la simplicitat del pa sucat amb oli. La paraula va passar del valencià al castellà amb aquest sentit, mentre que a Mallorca tenen la paraula equivalent, pamboli, per dir el mateix: «No creguis tot el que et diuen, no siguis pamboli».

    Ramon Solsona, A paraules em convides (Barcelona: Columna, 2005), pàg. 138-139

Tema de la setmana

Mots extrets del llibre de Ramon Solsona A paraules em convides

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ratpenatcarrilet