carrilet m

Definició

Nom donat popularment als ferrocarrils de via estreta.

Etimologia

De carril, probablement d’un llatí vulgar carrilis, adjectiu (camminus carrilis), procedent de currilis, ‘relatiu al carro’, amb influx de carrus.

Usos

  • Reivindicar un carrilet perquè és un tren que no passa de llarg de cap poble és un reclam de molts altres llocs. El tren és un dels mitjans de comunicació més populars. La prova és que a nivell de grans ciutats ja es preocupen de fer arribar els AVE i companyia. En canvi, no es preocupen de reforçar la unió entre pobles.

    Artur Gaya («Quico el Célio») entrevistat per Rosanna Melià, «Música i humor des de les Terres de l’Ebre» (El Temps, 5-11 de novembre del 2002)
  • El carril de Sarrià era aleshores un carrilet de vapor que semblava una joguina. Recordo haver-hi anat una sola vegada, i probablement jo no tenia encara cinc anys. El que mantinc més present és el contacte a les cuixes dels seients del carril; uns seients folrats de pana grossera de color vermell, i d’encoixinat dur, que em produïa intolerables pessigolles.

    Josep M. de Sagarra, Josep M. de Sagarra, , Memòries (Barcelona: Aedos, 1954)

Tema de la setmana

Per evitar perdre punts del carnet de conduir, tenim una solució ben senzilla: deixar el cotxe ben aparcat i emprar mitjans de transport alternatius. Aquesta setmana en veurem uns quants.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

panolipinc