terça f

Definició

Unitat de pes de carn o de peix equivalent a la tercera part de la lliura carnissera. La lliura carnissera equival a 36 unces, ço és 1.200 grams aproximadament; per tant, la terça són uns 400 grams i equivaldria a una lliura (12 unces).

Poseu-me una terça de cansalada viada, sisplau.

Usos

  • El tall, en canvi, ja fos de mar o de muntanya, es traduïa a terces. Demanàvem una terça i mitja de llom —el millor, el dels dos colors— tallats a talls de dit, o mitja terça de bacallà per esqueixar.

    Pep Palau, «Menjar sense mesura», La Bugadera, segle II, núm. 2 (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 108
  • Però després hi havia una campana per a tocar a peix —una campana que anunciava l’arribada de peix a la població, amb la particularitat que donava, així mateix, el preu del peix. Primer feia un tritlleig i la gent deia:
       —Toquen a peix!
       Tot seguit es produïa una pausa, que anava seguida d’unes batallades espaiades i lentes. Calia comptar-les, perquè el seu nombre donava el preu d’una terça de peix.

    Josep Pla, «La substància», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 387

Tema de la setmana

El mot d’avui és un suggeriment de Josefina Vidal i Pila, de Barcelona, que ens diu: «Quan era petita, la mare m’enviava a comprar mitja terça de llard —que equivalia a 200 grams—. Les terces, em sembla recordar, només les fèiem servir per comprar productes del porc a les cansaladeries».

Temes i etiquetes