nyicris m i f

Definició

1  Persona escarransida, escanyolida, malaltissa.

Pobre vailet, era un nyicris que amb una bufada el tombaven.

2  Que menja molt poc perquè no troba bons els aliments.

Au, menja una mica més d’arròs: no siguis tan nyicris.

Etimologia

D’origen expressiu i potser, més aviat, deformació popular del llatí medieval nichil, llatí clàssic nihil, usat per estudiants de llatí en el sentit de ‘no res’, aplicat a algú d’aspecte feble.

Usos

  • La saviesa popular assegura que la gent que carrega una arma acaba posseint un caràcter especial, subjugat pel poder que aquesta atorga, la capacitat de decidir entre la vida i la mort, domini i perdició. Es creu, fins i tot, que no és l’home qui decideix emprar, posem pel cas, una pistola, sinó aquesta la que troba el moment idoni per fer acte d’aparició. Un paio armat és temible, i com més covard i nyicris i ploramiques sigui, més greus en seran les conseqüències. La saviesa popular, però, té més de superstició que d’empirisme. I en aquest cas va ben equivocada.

    Marc Pastor, La mala dona (Barcelona: La Magrana, 2008)
  • La cosa important era que allà només hi havia escocesos ben cepats, que no eren anglesos. S’ho passaven d’allò més bé i aplaudien amb entusiasme tot esment de com són de nyicris i ridículs els anglesos. Era doctrina pública.

    Joan F. Mira, «Escòcia lliure», dins Europeus. Retrat en setanta imatges (Alzira: Bromera, 2010), pàg. 171

Tema de la setmana

Mots que comencen amb ny-

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyafegós -osaempenta