nu de pèl a pèl

Definició

Completament mancat de vestit.

Es passejaven nus de pèl a pèl pel jardí.

Els lladres li ho van prendre tot i el van deixar de pèl a pèl.

També: tot nu; nu i cru

«Se despullà e mostrà’s a ell tota nua» (Ramon Llull, Fèlix); «Valria més a vegades un hom nuu e cruu» (Bernat Metge, Lo somni); «La pobre Plaerdemavida nua e crua sens vestidures negunes» (Joanot Martorell, Tirant) (DCVB).

Usos

  • El vam retratar adormit. Quan ja érem prop de la porta vam sentir que deia baixet: «Animals». I així els vam anar retratant tots. La que es va enrabiar més va ser la senyoreta Eulàlia perquè estava desperta i llegia, nua de pèl a pèl. Es va enrabiar tant amb el seu marit que li va tirar una ampolla d’aigua pel cap; i després ens va empaitar, però amb mala idea.
       Ara que vam riure de valent.

    Mercè Rodoreda, Jardí vora el mar (1967)
  • La viuda es gastà unes bones unces llogant una partida d’hòmens de riu, sirgadors i llauters desenfeinats, perquè remenessin cel i terra, totes les vores de l’Ebre, de Flix fins al mar. Van passar un parell de dies i l’aufegat no va aparèixer. Finalment, al cap d’una setmana justa aparegué el cadàver a l’assut de Xerta. Però l’estrany del cas va ser que van trobar-lo nuet de pèl a pèl, tal com sa mare el va portar al món. Les autoritats no s’explicaven lo fet, ateses les circumstàncies de l’accident.

    Andreu Carranza, Anjub. Confessions d’un bandoler (Barcelona: Edicions 62, 2000)

Tema de la setmana

Paraules i expressions per a expressar la nuesa

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

en conillpèl moixí