no veure-hi de cap ull

Definició

Estar molt content; sentir una gran satisfacció.

Tothom l’afalagava per haver estat elegit regidor, i ell no s’hi veia de cap ull; no s’ho esperava pas.

Altres significats

En altres contextos, aquesta frase feta pot tenir altres significats: estar molt ocupat («Estic que no hi veig de cap ull de la feina que tinc»); ser miop, patir curtedat de vista («No hi veu de cap ull des que es passa tantes hores davant de l’ordinador»); estar obcecat per una gran passió (d’alegria, d’amor, d’irritació…) («Des que la Maria li va dir que també l’estimava no hi veu de cap ull»).

Usos

  • La Nuri gran està tan contenta que no s’hi veu de cap ull perquè a mi m’han destinat de moment a Barcelona. A mi el que més m’omple d’alegria és que tinguem, per fi, un Exèrcit de Catalunya amb divisions, brigades, regiments, batallons i companyies en comptes d’aquell maremàgnum de les Milícies amb les seves «columnes» i les seves «centúries» i les seves «decúries» —que, com ens feia remarcar una vegada un professor de l’Escola de Guerra, són noms precisament de tradició romano-feixista.
       Estic content, també, perquè de moment em quedo amb les Nuris de casa, la gran i la petita; però sé molt bé que a qualsevol moment puc rebre l’ordre de deixar Barcelona per anar-me’n qui sap on.

    Carta de Joan Sales a Mercè Figueres, 10.01.1937, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007), pàg. 127

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes relacionades amb l’ull, arran de la publicació del rec-ull Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull, de Víctor Pàmies. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer uns ulls com unes tarongesull de vellut