fer uns ulls com unes taronges

Definició

Obrir-los molt a causa d’una sorpresa, d’un moviment d’admiració, per vigilància.

Quan li ha dit el preu ha fet uns ulls com unes taronges, perquè era molt car.

També: obrir uns ulls com unes taronges, posar uns ulls com unes taronges

Etimologia de taronja

De l’àrab turunga, que designà altres cítrics, i a València també la taronja, d’origen indopèrsic en àrab, en última instància del sànscrit clàssic matulungah, ‘llimoner’.

Usos

 • Hi ha els afamats, encara. L’home que es beu tres o quatre bols del pseudobrou que ens serveixen —aigua bruta— perquè «omplen», que diu, i així el pobre es fa la il·lusió que s’aixeca ben tip de la taula. Tres o quatre bols que s’empassa amb golafreria canibalesca, mirant ràpidament a dreta i esquerra, amb uns ulls com unes taronges, com si tingués por que, d’un moment a l’altre, un veí li arrencarà amb una revolada el preciós líquid de les mans.

  Sebastià Gasch, París, 1940 (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 30
 • —Que en fa d’anys, que no vaig al teatre! Prou que ho sabeu, vosaltres —remuga la senyora Dolors mirant la Vero i l’Sten—. Des que va néixer el nen, pobret, que no he tornat a trepitjar-ne cap.
     La Vero li toca un braç, l’Sten abaixa la mirada i la Sílvia somriu. Li demana quants anys té el seu nen i obre els ulls com taronges quan la dona li respon que disset.
     —Dona que! Amb disset anys potser ja la podria convidar-la a alguna estrena i tot, no?
     —El meu nen no. És molt especial.
     —Ah.

  Màrius Serra, Farsa (Barcelona: Planeta, 2006), pàg. 152

Tema de la setmana

Si la setmana passada vèiem mots relacionats amb l’olfacte, aquesta és el torn de la vista. L’amic i subscriptor de ‘Cada dia un mot’ Víctor Pàmies ha publicat no fa gaire Amb cara i ulls, un recull molt recomanable amb més de 700 locucions, frases fetes i refranys sobre l’ull. Aquests dies hi farem un cop d’ull. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sentorno veure-hi de cap ull