ninot m

Definició

En les Falles i en les Fogueres, figura de cartó o altres materials que forma part del monument. (Les Fogueres d’Alacant són semblants a les Falles de València i es cremen per la festa de Sant Joan.)

El ninot indultat és el ninot de l’única falla que la votació del públic de l’Exposició del Ninot decideix que no siga incinerat en la nit de la cremà.

Etimologia

De nin, d’un llatí vulgar ninus, -a, ‘infant petit’, de creació expressiva infantil. Vegeu un altre ninot.

Usos

  • Quan un és valencià, ja sap que les falles formen part de les regles del joc, i, per tant, ha d’acceptar el risc de veure’s cremat sota espècie de ninot. […] Cremar ninots és una operació que agrada molt en totes les latituds: però agrada més, encara, si el ninot passa a ser la representació grotesca d’un individu concret. I heus ací d’on surt el sentit inquisitorial —incruentament inquisitorial— de la falla.

    Joan Fuster, «Reflexions d’un ninot de falla», dins Combustible per a falles (València: Lavínia, 1967)
  • La crema de fustes velles o trastos a què tan acostumats estem a les nostres terres i que sembla l’origen de la celebració va anar compartint espai amb els ninots satírics que, a tall de Carnestoltes, també acabaven inflamats. De mica en mica, aquests ninots es van fer monuments i a final del segle XIX ja havien acaparat del tot la crema: dalt d’un cadafal es representava, mitjançant un parell o tres de figures, una escena quotidiana i fàcilment entenedora per als badocs, que s’acabava d’explicar mitjançant versets i rodolins més o menys enginyosos situats de manera estratègica al monument.

    Núria Cadenes, Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Mots fallers

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mascletadacremada