neula [2] adj i m i f

Definició

En sentit figurat, beneitot, mancat de discreció, talent, importància, esperit.

No arribarà mai enlloc: és tan neula!

Etimologia

Del llatí nebula, ‘boira; substància fina, transparent’ (una de les accepcions de neula), mot que ha conservat des del segle XI el sentit actual metafòric aplicat al ‘full prim de pasta de farina’.

Usos

  • Tothom està d’acord a considerar que la nostra ciutat [Barcelona] és una de les més perjudicades del món en epidèmies arquitectòniques. Tothom sap que tal arquitecte és un neula, i tal arquitecte és un criminal (criminal com a arquitecte, encara que particularment sigui una bona persona), i, malgrat aquest convenciment, cada dia s’edifiquen noves desgràcies.

    Josep M. de Sagarra, «Arquitectura escandalosa» (La Publicitat, 23 de setembre del 1923), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 178
  • Potser la mare té raó i sóc un beneit del cabàs, o allò que em diu sempre en Ton: un neula, que no sé ben bé què vol dir, però em penso que no res de bo.

    Ramon Folch i Camarasa, Històries possibles (Barcelona: Selecta, 1976)

Tema de la setmana

Aliments en sentit figurat

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coca [2]bleda