moure raons

Definició

Posar desavinences; provocar discussions o baralles.

Estàvem molt tranquils fins que has vingut tu a moure raons entre uns i altres.

Allà on va, mou raons. Li costarà trobar feina.

També: buscar o cercar raons

Etimologia de raó

Del llatí ratio, -onis, ‘càlcul; raonament, raó’.

Usos

  •    —Senyor rei, l’han enganyat. El qui va matar el drac que guardava la seva filla no va ésser el caçador que ara és el seu gendre, que vaig ésser jo, i per tant sóc jo el qui té dret a la mà de la princesa i a ésser el seu gendre.
       El rei, més de set vegades enfadat, en veure aquell xicot que li va semblar un toca-sons que li anava a moure raons precisament al moment del gran convit de les noces de la seva filla, se li va encarar com solen fer els reis i va dir-li:
       —Ments pel coll, falsari, ¿qui ets tu per venir a trencar l’alegria de les noces i del convit? ¿Quines proves tens que vas ésser tu el qui va salvar la meva filla?

    «La princesa Margantella», dins Les cent millors rondalles populars, de Joan Amades (1953)
  • No, la meva reclusió és sempre voluntària, conec els meus límits, m’adon que he tocat fons. I venc aquí a passar un parell de setmanes amb companys que sempre m’esperen, que mai no pregunten, que no em cerquen raons.

    Carme Riera, Jo pos per testimoni les gavines (Barcelona: Laia, 1977), pàg. 12

Tema de la setmana

Movem raons, tot i que hi ha qui pensa que «bones són les raons, però més els dinerons». L’arreplec de virolla per a RodaMots acaba dilluns!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atiar el foctocar el voraviu