tocar el voraviu

Definició

Enutjar, molestar, ferir, etc.

Amb la teva actitud li has tocat el voraviu; ara el tindrem uns quants dies fent morros.

Hem d’atacar allà on els toca més el voraviu: els diners.

Trobar cotxes a la voravia em toca el voraviu.

Etimologia

El voraviu és la ‘vora resistent d’una tela, teixida de manera que no es pugui desfilar’, i és compost amb els mots vora i viu. Un voraviu especial.

Usos

  • Tant que els estimem, els pronoms febles. Si en desapareix un, ens toquen el voraviu. Durant segles, els francesos, els italians i els catalans hem matisat fins a tornar-nos primfilats gràcies al pronom feble. Hem estalviat la llargada de les paraules per arrodonir-ho tot en un hi, un en. I ens enteníem. Un hi o un en posats a temps era com afegir una goteta de mel al paladar.

    Montserrat Roig, «Amadeu, no em toquis el pronom feble», dins Un pensament de sal, un pessic de pebre (Barcelona: Edicions 62, 1992), pàg. 24
  • I la llista d’accions possibles, la majoria protagonitzades per néts de les persones afectades perquè els fills directes encara viuen sota el règim de la por de remoure res per no tenir represàlies, és molt més llarga i toca el voraviu de ferides encara obertes en moltes poblacions, sobretot les petites.

    Joan Pinyol, «Repressió als pobles» (L’Enllaç dels Anoiencs, 12 de novembre del 2009)

Tema de la setmana

Aquesta setmana hem estat veient algunes expressions relacionades amb la idea de provocar o molestar, tot i que el que realment voldríem fer és incitar-vos o convidar-vos a participar en l’arreplec de virolla per a RodaMots, que acaba dilluns. 

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

moure raonsvoravia