Definició
Extremament miserable.
Vivien apartats en unes barraques, en condicions misèrrimes.
Etimologia
Del llatà miserrÄmus, superlatiu de miser, ‘miserable’. Altres mots de la mateixa famÃlia són mesell, misèria i misericòrdia.
Usos
Una vegada al Liceu representà vem el «Dibuk». No recordo l’argument de l’obra ni el nom de l’autor. Només una desfilada de tot el cor arran dels murs d’un castell feudal. Érem la població sofrent, misèrrima, i el qui no hi veia coixejava, o l’ajudaven a caminar, etc. Ell, en Torroella, va esperar que tota la comitiva hagués passat i es va quedar sol al mig de l’escenari. I també va fer mutis com els altres, però amb una coixesa d’una comicitat irresistible, llançant la cama de tal manera que el públic se’n va adonar i molts hi van riure a cor què vols.
Bartomeu BardagÃ, Humor amb lletra i música (Barcelona: La Campana, 1991), pà g. 39Però en aquells dos safaretjos, el qui protagonitzava les representacions més excepcionals era el meu pare. Quan la mare va emmalaltir de tuberculosi, ell es va ocupar per sempre més de rentar la roba, i ho feia copejant-la amb la pala de fusta mentre seguia el ritme dels seus cants. D’aquesta manera, en aquell pati misèrrim sonaven les millors à ries d’òpera i sarsuela, aixà com diversos lieder clà ssics.
Albert Boadella, Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa, 2001), pà g. 27
  La seva potent i magnÃfica veu convertia la vulgaritat d’aquella feina en una escena musical que mai no he vist superada en els ridÃculs i luxosos parcs temà tics de l’òpera. Al mateix temps, els veïns de casa podien sentir Verdi, Puccini, ChapÃ, Mozart, Schubert, etc., i tot plegat acompanyat per un sol instrument de percussió: la pala del safareig.
Tema de la setmana
 Superlatius formats amb el sufix -èrrim