menuderies f pl

Definició

Petiteses, detalls de poc valor; coses petites, insignificants.

Etimologia

De menut, del llatí minutus, mateix significat, participi de minuere, ‘disminuir, fer petit’, derivat de minus, ‘menys’. Més mots de la mateixa família són menor, minoria, menú, menudalla i minvar.

Usos

  • També hi havia un matrimoni gran, els Bonet, encantadors de debò, que sabien com eren les coses d’abans de la guerra, però no les coses que diuen els llibres, sinó les petites, insignificants menuderies de cada dia, de com es vivia. I ho explicaven sense ràbia i sense enyorança, sinó amb sentit de l’humor i bonhomia.

    Isabel-Clara Simó, Una ombra fosca, com un núvol de tempesta (Barcelona: Columna, 1992)
  • Li havia agradat aquella nit solitària. No sentia fred ni calor, i es trobava en una bona disposició per resseguir totes les menuderies de la casa, fins aquelles que mai no li havien merescut l’atenció, absorbida com estava per la lectura seguida i pel neguit constant d’acabar els treballs.

    Olga Xirinacs, Al meu cap una llosa (Barcelona: Proa, 1985)

Tema de la setmana

Mots que només s’usen en plural

2 comentaris a “menuderies”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esposallesmenut -uda