melindro [2] m

Definició

En sentit figurat (vegeu ací el literal), melindrós, que afecta una excessiva delicadesa en les paraules o accions. Fer melindros també vol dir afectar demostracions d’aquesta mena.

Etimologia

Del castellà melindre, mateix significat, probablement alteració del francès antic Melide, ‘Xauxa, país deliciós’, segurament del llatí Melite, illa de Malta, interpretat popularment com un derivat del llatí mel, ‘mel’.

Usos

  • Quan jo tornava els plats a la cuina, l’aixecava amb dos dits i me’l menjava, el greix vull dir, que sempre m’ha agradat aquell gust tan intens, més que la magra, i a més m’han ensenyat que no s’ha de fer malbé res. Els de ciutat són fets diferent, són una mica melindros en això del menjar i de seguida els sembla que són els grans senyorassos. Només que treballin darrere d’un taulell, ja se’ls puja la fumeta al cap del nas. Això ho explicaven els oncles i jo pla que m’ho creia de cap a cap, però m’agradava que els cosins de Barcelona pugessin cada any, perquè era una alegria veure com omplien la casa i s’abraçaven als oncles tot eixugant alguna llàgrima i repetien: aquesta noia cada cop se us fa més maca; i quins cabells més ondulats i bonics que té! A Pallarès no es diu «noia» ni «maca»; aquestes paraules que jo entenia sense fer-les servir em feien gràcia i pensava que una llengua és com una eina que cadascú l’agafa a la seva manera encara que serveixi per a la mateixa cosa.

    Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)

Tema de la setmana

Aliments en sentit figurat

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

castanyacoca [2]