manyuclar v

Definició

Tenir a les mans (una cosa) palpant-la barroerament.

No em manyuclis més les espatlles, que em fas mal.

De tant de manyuclar aquella pasta de farina, havia tornat negrellosa.

També: manuclar, manyuclejar

Etimologia

Derivat de manyopa, manyopla (amb les variants manyoca, manyofa), d’origen incert, probable alteració d’un gòtic mundilofa, ‘guant protector’, compost del germànic comú mund, ‘protecció; mà’, i lofa, ‘guant’, amb possible influx del llatí vulgar manupulus, ‘feix, grapat; ornament eclesiàstic de l’avantbraç’.

Usos

  • El meu germà era un gran enamorat de la naturalesa. Dedicat des d’al·lot a l’ornitologia, passava hores i hores observant la vida dels ocells i prenent notes per preparar el llibre Las aves de Menorca, que va arribar a redactar però no fou a temps a veure’l publicat. Era també un gran contemplador del cel i de la mar, i tot allò que fos natural, no manyuclat pels homes, l’entusiasmava.

    Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 83
  • Mai ni un sol vers no li sortí sense esforç. La seca ubre del ordenado pecho, escriví una vegada referint-se a la penada que passava munyint la pròpia inspiració. Les paraules escollides se li anaven podrint entre les mans de tanta estona com passava manyuclant-les inútilment. I els seus parts poètics donaven sempre criatures pàl·lides, quasi estrafetes, sense cap vigor.

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el sentit del tacte

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

palpvellutat -ada