malson m

Definició

Somni angoixós i desagradable; son intranquil, caracteritzat per una sensació d’opressió i somnis angoixosos, paorosos.

He tingut un malson i m’he despertat cridant.

També s’usa en sentit figurat: Aquella feina s’havia convertit en un malson.

Etimologia

Mot compost amb el prefix mal- (del llatí male, que significa ‘mal’ o ‘malament’) i son, del llatí sŏmnus, mateix significat.

Usos

  • «Vol menjar-me els ulls», pensa el vell, i en un sobresalt alça el cap del coixí, obri els ulls com taronges i retorna, gojós, a la realitat de l’estança. «Cap formiga gegant! —diu—. Ni cap jove mort!».
       L’habitacle està desert, com sempre; de fora arriba la veu remota, descolorida, d’una moto. L’ancià s’incorpora feixuc, va al lavabo, es renta obsessivament el rostre amb aigua freda. «He menjat massa —diu—. Les digestions pesades provoquen malsons».

    Manuel Baixauli, «Migdiada», dins Espiral (Barcelona: Proa, 2010)
  • Una de les conseqüències que va comportar l’estat d’incertesa d’aquella època va ser l’insomni i els malsons. En tenia un de recurrent en el qual el Papitu queia per un forat i jo només arribava a temps d’agafar-li una mà. Em posava a estirar perquè no se n’anés avall, però ell pesava molt i cada vegada s’enfonsava una mica més. Al final em despertava tota suada, amb mal d’esquena i de cervicals, tensa com si de debò hagués estat fent força durant hores.

    Carlota Benet, Papitu. El somriure sota el bigoti (Barcelona: Columna, 2018)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb ‘dormir’

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “malson”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

becarafany