malmirrós -osa adj

Definició

1  Taciturn; malhumorat.

2  Temporalment o habitualment malaltís, que no es troba prou bé.

Avui està una mica malmirrosa i no ha volgut sortir de casa.

Etimologia

De mal– i l’antic mirrós, ‘tractat amb mirra’, d’on ‘cadavèric’, derivat de mirra, del llatí myrrha, i aquest, del grec mýrrha [μύρρα], mateix significat.

Usos

  •    —Fa temps que el tenim no sé com —anava dient mentrestant la seva mare—. Sempre està tot malmirrós, que sembla que hagi perdut la memòria de com es fa per riure.
       —I això? Que li’n passa alguna?
       —Si de cas ell s’ho sap; perquè, filla, no en puc treure l’aigua clara. Sempre em respon que no té res, que res no li fa mal… I sempre el veuràs amb un posat, que no el mostraria pitjor si acabés de perdre pare i mare.

    Josep Pous i Pagès, La vida i la mort d’en Jordi Fraginals (Barcelona: Edicions 62, 1985 [1912])
  •    —Aristides —es va dir l’esmolet, malmirrós—, això no pot anar ni amb rodes. Ja no saps ni cantar. Tan bé que t’eixia abans aquest tango! Si el brodaves! I ara, res de res. És clar que, abans, era una altra cosa: tenies feina. ¿Com vols cantar bé si fa mesos que no esmoles ni un mal punxó? Món de Déu! No pots estar mai tranquil. Sempre t’han d’empipar amb una cosa o altra. A veure: quina falta feien en aquest món els ganivets de fulla de serra? Cap, penso jo. I les màquines d’esmolar que fan anar amb l’electricitat? Ni una, ni mitja!

    Jesús Moncada, «La lluna, la pruna», dins Històries de la mà esquerra (1981)

Tema de la setmana

Adjectius formats amb el sufix -ós

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gomós -osacarregós -osa