gomós -osa adj i m i f

Definició

Dit de l’home molt presumit, que va ben a la moda en el vestir.

Etimologia

Gomós ve de goma i també vol dir ‘que és de la natura de la goma o que sembla goma: Ens van servir un bistec gomós que no valia res. Fer goma és ‘presumir’, ‘exhibir-se públicament el gomós’; la goma també pot designar el ‘conjunt de gomosos’: Tota la goma de la ciutat era al passeig.

Usos

  •    —Una manera interessant de començar la vetllada —va dir ell, amb un francès exquisit.
       Frode Arnesen, gomós, tenia l’orgull de qui creu que ja no li cal el manual d’instruccions. Parlava en veu baixa, somreia amb modèstia i tenia les dents ben enfilades. Fins i tot la gesticulació era elegant. Duia un vestit marengo sobre una camisa blanca, ben planxada. El coll, de tan ben posat, semblava encartonat. Els punys de la camisa despuntaven, simètricament, més enllà de les mànigues de l’americana. Als cinquanta, l’editor noruec dominava el fer i el ser.

    Xavier Bosch, 32 de març (Barcelona: Proa, 2023)
  • Molt prop de la nostra masia hi ha un balneari d’aigües termals que abans de la guerra era freqüentat per gent gomosa que hi anava a passar l’estiu. La majoria no tenien altra malaltia que un empatx de diners i allí els n’alleugerien una mica. Ara els luxosos salons han estat habilitats com a dormitoris per a soldats convalescents.

    Francesc Grau i Viader, Rua de captius (Barcelona: Club Editor, 2014 [1981]), pàg. 51

Tema de la setmana

Amb el sufix -ós, -osa podem formar un munt d’adjectius; aquests dies en veurem uns quants.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gometmalmirrós -osa