Definició
No aprofitat; perdut abans d’hora.
Malaguanyat el temps que hem esmerçat preparant el festival: l’hem hagut de desconvocar a causa de la pluja.
Malaguanyat xicot: tant que prometia!
Etimologia
De l’adverbi antic mala, segurament procedent de construccions modals com en mala hora, i guanyat, de guanyar, en català antic guadanyar, guaanyar, primitivament, ‘guanyar amb treball manual’, del germànic waidanjan, ‘treballar la terra amb el conreu o el pastoreig’, derivat de waida, ‘aliments; obtenció d’aliments’.
Usos
[15 de juliol de 1918] Aprofitant la mica de frescor deixada per la darrera tronada, he anat al mas. He passat un parell o tres d’hores mirant papers i regirant calaixos. He confirmat el que ja suposava: la poca afecció dels meus avantpassats per la lletra impresa. He trobat tres llibres vells: les «Faules» d’Isop en una edició amb gravats al boix, violents i grollers; la «Gramàtica Catalana» de Ballot en l’edició de 1814 i uns exemplars dels «Diàlegs» de Lluís Vives.
Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966), pàg. 222
He trobat també uns llibres de batxillerat i de carrera, del meu pare i de l’oncle Martí, i una quarantena de quilos de llibres d’anar a missa que foren propietat del senyor Esteve Casadevall. Res. Modèstia a part, és un fet que jo, a vint anys, he comprat més llibres per llegir que les deu o dotze darreres generacions de la meva família. No sé pas si aquest fet és gaire bon símptoma per a la bona i sensata marxa de la pròpia institució familiar. Potser té raó la tia Lluïsa quan, en veure’m arribar amb un «altre» llibre, no es pot estar de dir:
—Malaguanyats diners…!
Tema de la setmana
Josep Pla. La que ve toca arreplec de virolla… amb llibres de regal a canvi! Aquests diners no seran pas tan malaguanyats com diu la tia Lluïsa…