mainadera f

Definició

Dona encarregada de tenir cura d’un infant o d’uns quants.

Etimologia

De mainada, del llatí vulgar mansionata, derivat del llatí mansio, -onis, ‘habitatge, casa’, català antic maisonada, maisnada, mot que significava el ‘conjunt de personal de servei, gent d’armes i conjunt de criatures’ d’una mansió o vil·la feudal.

Usos

  • Ni que m’escanyessin sabria dir del cert per quina estranya giragonsa les mainaderes s’han disfressat de cangurs. Tinc tres hipòtesis, això sí: l’una, que mainadera fa massa nostrat, massa provincià, que diuen; l’altra, que mainadera és femení i en canvi cangur és invariable, i així no discriminem ningú, per molt que continuï essent una feina exercida majoritàriament per dones; i la tercera, que mainadera al·ludeix a un concepte col·lectiu (la mainada en qüestió) avui en clara reculada: com que a la majoria de cases amb una criatura ja passen, amb una bossa de cangur n’hi ha prou per dur-la amunt i avall.

    Pau Vidal, En perill d’extinció. Cent paraules per salvar (Barcelona: Empúries, 2005), pàg. 97
  • El cert és que la mainada sol passar unes tres hores diàries davant el televisor, moltes vegades convertida en mainadera obligatòria i, quan nois i noies arriben a l’adolescència, la contemplació passiva de la televisió és l’activitat vital, llevat de dormir, a la qual han dedicat més temps.

    Josep A. Duran i Lleida, «Continguts per als nostres fills» (Avui, 8 de novembre del 2004)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots no encaixa amb els altres i per què, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els tres primers missatges que ens arribin amb la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre En perill d’extinció. Cent paraules per salvar, de Pau Vidal, gentilesa d’Editorial Empúries. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xacrafato