fato m

Definició

1  Equipatge, bagatge.

2  Conjunt de coses en general, especialment articles de comerç, ingredients del menjar, etc.

En aquest plat hi ha massa fato.

Etimologia

De l’aragonès fato (castellà hato), possible coincidència d’un germànic gòtic fat, ‘vestir-se’, i un aràbic hazz, ‘porció que toca a cadascú’.

Usos

  • Allà la mare s’ajupia una mica i em feia un petó a la galta i jo sentia aquell perfum de sabó d’olor que feia sempre, i després s’abraçaven amb la Ció, la cunyada, i la mare marxava sola cap al poble, camí enllà, la passa lleugera, la faldilla llarga fins més avall dels genolls, amb el cabàs ple de fato —ous, farina, cansalada, llet…— que li preparava la Ció.

    Emili Teixidor, Pa negre (Barcelona: Proa, 2004)
  • I trobà homes i dones que tornaven del clos amb el fato a l’esquena: donaven tots la bona nit amb mandra —amb la mandra que deixen vuit hores de treball a la solella— i ella ni els hi tornava, i, per a no rompre en plor, es mossegava el llavi, molsudet i vermell com les cireres.

    Víctor Català (Caterina Albert), Drames rurals (1902)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els tres primers missatges que ens arribin amb la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre En perill d’extinció. Cent mots per salvar, de Pau Vidal, gentilesa d’Editorial Empúries. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mainaderafotimer