llonguet m

Definició

llonguetPa petit ovalat amb un solc tot al llarg en la seva part superior.

He comprat una dotzena de llonguets per fer entrepans.

a) És un llonguet sense molla: ho diuen d’una noia alta i prima.—b) Amb això i cinc cèntims et daran un llonguet: es diu referint-se a una cosa que no val res (Barc.) (DCVB).

Etimologia

De llong, del llatí lŏngus, ‘llarg’. Altres mots de la mateixa família són perllongar, longeu (‘d’edat avançada’), prolongar i longitud.

Usos

  • El meu padrí En Pep de Can Letos era aficionat a anar al cementeri, i jo sovint l’acompanyava. Solíem anar-hi el dissabtes horabaixa fent una passejada. A peu, hi havia una bona tirada i la primera parada obligada era a Sa Riera. En aquell temps on ara acaba l’Avinguda Jaume III, hi havia cabrers. Les cabres pasturaven a lloure i en una caseta de fusta venien formatge. Mai més no he tornat a assaborir uns entrepans tan bons, un llonguet amb una tallada de formatge tendre. Tenien gust de camp, de pa fet de blat, de llet munyida a la matinada, d’animal que mai no ha tastat res més que no fos herba.

    Conxa Forteza, «El padrí Pep», dins Històries del carrer (Palma: Amics dels Arxius de Mallorca, 2006), pàg. 38
  • De can Parent sortien les llaunes rodones de mantega Esbensen de Copenhaguen, que pinten de groc els meus desdejunis infantívols. I al reclam d’aquesta grogor sorgeix de terra o baixa dels núvols la tauleta de metall on el meu germà i jo preníem el cafè amb llet abans de sortir de casa, en direcció al llunyà Liceo Políglota. Esteníem la mantega salada sobre els llonguets.

    Carles Soldevila, Del llum de gas al llum elèctric (Barcelona: Empúries, 2002 [1951])

Tema de la setmana

Mots panarres

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “llonguet”

  1. Jesús Bernat Agut — Almassora

    A Almassora (la Plana Alta) i alguns pobles veïns, pocs, el llonguet és un panet (de vegades castellanitzat a panecillo) que en altres llocs és pataca o pataqueta. Hi ha, però, una pasta tradicional feta amb moniato i pasta de mona, allargada, que és coneguda com llongo. La ‘llonga’ del DCVB parla també de pasta ensucrada, mentre deixa llongo per a sinònim de llonguet.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

flecacrostó