fleca f

Definició

Forn de pa; botiga on hom ven pa.

A la fleca del costat de casa fan el millor pa del poble.

Etimologia

D’origen incert, potser preromà, indoeuropeu, no cèltic, o germànic visigòtic flêko, femení, ‘tallada o fogassa de pa’.

Usos

 • Si jo tingués la capacitat de reduir dins un flasconet de perfum l’olor que per a mi fa la memòria, aquesta seria probablement l’olor elemental del most i potser també la del pa acabat de desenfornar de les fleques que hi havia quan jo era petit i pa i xiclet no eren sinònims.

  Jordi Llavina, «El vi de la tardor», dins La terra del record, de Roser Guasch (Tarragona: Arola, 2005), pàg. 11
 • M’he ficat en una fleca, volia comprar pa, simplement. Mirar als ulls a la dependenta, demanar-li una barra de quart, que ella em digués el preu, donar-li un bitllet de cinc i dir «ho sento, no ho tinc més petit», agafar el canvi i desitjar-li una bona tarda. M’he ficat en una fleca, doncs, i era plena de gent. M’he posat a la cua. «Qui és l’últim?» Un noi m’ha dit: «Has d’agafar número».

  Tina Vallès, L’aeroplà del Raval (Barcelona: Labreu, 2006)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el pa

Enllaços

2 comentaris a “fleca”

 1. Carme Puig — Paiporta

  A Castelló de la Plana sempre hem fet servir els “rotllets de fleca”. Quan estàvem malalts les mares sempre et donaven els rotllets de fleca perquè eren fets sense sal i sense rent. Això els feia molt més bons de pair quan tenies febra i abellien més. Encara ara se’n fan habitualment als forns i fleques a Castelló.

  Respon
 2. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  He constatat que a ciutat està força perduda la paraula fleca. Avui la gent sol dir “el forn de pa”. Tot i així la gent ara ja compra el pa al Supermercat o a la benzinera.
  Al meu poble natal, Vilobí d’Onyar, compràvem el pa a cal flequer. Allò era un pa bo de debó, cuit en un forn de llenya.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

panarrallonguet