Definició
Gens (Empordà , Gironès, Garrotxa).
No tinc llei de pa.
No te’n daré llei, de diners!
Usos
El sofregit s’ha de fer a base de tomà quet (molt poca quantitat), all (poca quantitat, amb l’advertència que molts cuiners no n’hi posen llei) i ceba, utilitzada generosament. Dubto que la proporció d’aquests tres elements pugui ésser donada a través d’una correspondència matemà tica. La cuina, com l’amor, no té res a veure amb la matemà tica. Però, en fi: si em demanéssiu una proporció basada en quantitats, diria que el tomà quet ha de figurar en el sofregit en un cinc per cent; l’all, en un altre cinc per cent, i la ceba, en un noranta per cent. Ja veieu fins a quin punt la desproporció ha d’ésser visible.
Josep Pla, «Sobre la cuina», dins El meu paÃs (Barcelona: Destino, 1968), pà g. 322
Tema de la setmana
Josep Pla