Definició
Joc d’habilitat consistent a fer caure, amb l’ajut d’un projectil (un bastó o una bola), una sèrie d’objectes, anomenats bitlles, disposats verticalment a terra.
També: joc de birles
Etimologia
bitlla — D’origen incert, però preromà, possiblement cèltic o d’una altra procedència indoeuropea; en català antic apareix també en les formes bila (s. XIII) i birla (1402).
Usos
Ja en el Llibre de contemplació (1273) de Ramon Llull es parla de bila i bilador. I un document d’Igualada, datat el 16 d’agost de 1402, assenyala els llocs de la vila on és permès de jugar a birles. En el nostre temps, i després d’haver estat prohibit molts anys perquè era un joc d’aposta, les bitlles han tingut un ressorgiment molt important a partir dels anys vuitanta del segle passat, fins a l’extrem que cada any ja se’n celebren lligues catalanes amb la participació de més d’un centenar d’equips.
Jocs, cançons i costums que no hem de perdre (Barcelona: Columna, 2008)
L’objectiu essencial del joc és prou conegut, per bé que n’hi hagi un nombre elevadíssim de variants: es tracta de fer caure un determinat nombre de bitlles llançant-los des de lluny un o més bitllots (també anomenats bola, curro, truc, tac, tacó o tascó).
Tema de la setmana
Mots i jocs trets de Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, d’Antoni Dalmau (Columna).