gat -a adj

Definició

Embriac.

Havia xumat tot el vespre i anava ben gata d’aiguardent.

Segons el DCVB, també es diu de l’intoxicat pel tabac o per vapors metzinosos. Gat com una sopa, o més gat que una sopa: molt embriac.

Usos

  • En Bernat volia que na Margalida, la seva al·lota, s’embarcàs cap a Amèrica per casar-se amb ell. Les americanes no li agradaven — aquí en Manuel feia l’ullet amb malícia, però tot d’una mirava cap al cel implorant perdó. Na Magdalena va pensar que en Manuel anava gat i que aquella notícia no era més verídica que totes les altres que feia cinc anys li anaven arribant després del primer any de silenci total. Ara ja no creia res de les coses que sentia.

    Maria Antònia Oliver, Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà (Palma: Moll, 1991 [1972])
  • La taverna ja havia tancat feia hores. I en Quim m’esperava assegut a un portal, com si estàs gat. Però quan li vaig dir que m’acompanyàs a visitar la Gaudí, es va esbandir.

    Maria Antònia Oliver, Estudi en lila (Barcelona: La Magrana, 1985)

Tema de la setmana

Divendres passat acabàvem la quinzena dels gats amb la frase feta escorxar el gat. Evidentment, no calia prendre-s’ho literalment! En sentit figurat, un gat també vol dir ‘embriaguesa, borratxera’. Aquesta setmana veurem sinònims del mot embriac.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

escorxar un gatpitof -a