gaig m

Definició

gaigOcell de la família dels còrvids, que ateny els 34 centímetres de llargada, de plomatge bru rosat amb una taca blanca al carpó, amb plomes blaves i negres a les ales, boscà (Garrulus glandarius).

A l’època de cria el gaig és silenciós i difícil de veure.

estar sec com un gaig  Estar molt magre.

Etimologia

Del llatí tardà gaius, mateix significat. Gatxejar, ‘xerrotejar indistintament; embarbollar, començar a parlar imperfectament un infant petit’ és un derivat de gaig (però no el trobareu al DIEC).

Usos

  • Per això darrerament m’he relaxat força i deixo que les criatures de casa, inclosos cosins i amics de cosins (alguns dels quals lectors d’aquest blog, quina il·lusió!) maltractin una mica el pobre gaig: que el passegin pel jardí, provin de fer-lo menjar, intentin fer-lo volar, el pugin i baixin infinites vegades d’un tronquet, el mullin, el persegueixin, l’atossiguin. De fet el propi gaig és una criatura, i de vegades em fa la sensació que tota aquesta atabalamenta se la pren com un joc, ell també, i en gaudeix més que no en pateix. I en tot cas, sembla que així s’espavila, que ja li convé.

    Toni Llobet, «El gaig ja fa goig» (blog I altres animals…, 29 de juliol del 2010)
  • Un colp d’ala es va tornar a sentir, i els raigs de sol que es filtraven per la  verda volta, produïren unes irisacions que es movien amb celeritat. Vora la pica va aparèixer un ocell de colors vius i posat graciós, amb el cap ornat d’un plomall i amb una escarapel·la blavíssima en el nuu de cada ala. Era un gaig, un dels més recelosos habitants dels boscs solitaris on abunden les carrasques veres, d’aglans dolces, un pirata sense entranyes ja que devora també els ous dels nius dels ocells d’altres espècies.

    Enric Valor, Sense la terra promesa, I (València: Prometeo, 1980), pàg. 204

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un dels llibres lul·lians que vèiem la setmana passada. En sortejarem dos més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

falcóocellada