ocellada f

Definició

Multitud d’ocells, especialment de moixons o ocells petits.

Ah, que seria trist un cel eternament sense ocellada!

Etimologia

D’ocell (del llatí avicellum, diminutiu d’avis, mateix significat) amb el sufix -ada (del llatí -ata, que significa ‘conjunt o gran quantitat de’; ex.: fillada, gentada, costellada).

Usos

 • L’ocellada que s’enlaira
  i un núvol solitari sense pressa.
  No ens cansem de mirar-nos
  la muntanya i jo.

  Li Bai, «Assegut a la muntanya Jingting», dins Pedra i pinzell. Antologia de la poesia xinesa clàssica, tria i traducció de Manel Ollé (Barcelona: Alpha, 2012), pàg. 55
 • No sé pas com, m’he trobat a la frontera on els gendarmes, sense exigir-me la documentació, han format, submisos, en doble reng. M’he posat bé l’escopeta que se m’escorria per l’espatlla, i he enfilat per una ampla i meravellosa avinguda amb arbres robusts i ombrosos, i atent al cant espès de l’ocellada. Donava a un altre parador de ferrocarril davant el qual, ajustats, funcionaris i passatgers m’han fet pas, i en català puríssim han fet vots perquè reeixís en la meva delicada comesa.

  J.V. Foix, L’estrella d’en Perris (Barcelona: Quaderns Crema, 1992)

Tema de la setmana

Per si no n’havíem tingut prou amb l’esbart d’ocells de la setmana passada (enigmòtics ells: llegiu-ne el desllorigador al primer enllaç), aquests dies continuarem fent volar no coloms ni altres ocells ans mots ocellívols diversos.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gaigplomissol