fosca! interj

Definició

Eufemisme per fotre! (o fot!), per expressar sorpresa, admiració, ira, enuig, entusiasme, etc.

Hem entrat a l’habitació de la xiqueta i… ¡fosca, quina rebolica! A veure si l’acostumes que es deixe les coses ordenades i no tot escampat de qualsevol manera.

Usos

 • Al mas es va fer estimar de tothom. L’oncle era més reconsagrat, com deia la tia, i feia la seua vida sense compliments, però masovers, criats, fins i tot rodamons i captaires, li tenien el cor robat. Feia tantes preguntes i de tantes menes que, per contestar, primer reien, deien «Fosca!», i després, a poc a poquet, anaven dient uns raonaments que no ho eren gaire, i ell els discutia:
     —Vull saber per què, no per a què. Si pregunte per què raja l’aigua de la sèquia, vull saber-ne el motiu, i no que em digueu que per a regar… —I els altres, encara reien més.

  Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983]), pàg. 116
 • El grup es dispersà. Qui anà a cercar el marit; qui, una copa o bé a menjar un bocinet de formatge, una mica de pa amb caviar, que no tenia gust de res… Dues o tres que quedaven recordaren el notición de la generala.
     —Jo no he entès res.
     —Fosca! Jo sí: que es governador que havia de substituir en Peregrino és mort.
     —I que ara donen un còctel en honor seu.
     —Ho trob com a macabre.

  Jaume Vidal Alcover, Les quatre llunes (Barcelona: Selecta, 1969)

Tema de la setmana

Eufemismes

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

os pedrer!conxo!