fer un capmàs

Definició

Establir a ull un preu global per a un conjunt de coses de diferent valor que es tracta de baratar totes plegades.

M’ho va cobrar tot junt fent un capmàs.

Etimologia de capmàs

Del baix llatí caputmansus, capmansum (caput mansi), ‘mas principal d’una pagesia’, que prengué després per expansió semàntica el sentit de ‘valoració global de diversos objectes’, guiada pel valor del més important.

Usos

  • La cadena vol seguir abordant el creixement amb una mitjana de tres obertures anuals com a mínim, de manera que puguin assumir el seu finançament. Cada local té un pressupost diferent, però fent un capmàs, tres noves obertures poden suposar entre 3 i 6 milions d’euros d’inversió anual.

    Maria Teresa Coca, «La cadena de restauració del Mussol travessarà Barcelona» (Avui, 17 de maig del 2007)
  • El 26 de desembre del 1957 va sortir la Llei de Reforma Tributària. Des del punt de vista tècnic, aquella reforma era una espifiada monumental, perquè significava l’avaluació global, però, en canvi, cobria l’objectiu: per recaptar diners era infal·lible. Consistia a fer un capmàs entre el sector privat i el d’Hisenda.

    Fabian Estapé, De tots colors (Barcelona: Edicions 62, 2000), pàg. 199

Tema de la setmana

Coses que podem fer

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer el préssecfer forat