fer anar

Definició

1  Fer funcionar.

No puc fer anar la màquina; no sé què li passa.

2  Moure, bellugar.

No facis anar les mans d’aquesta manera quan camines.

Usos

  • També ajuda son pare en les feines del camp, o almenys l’acompanya, perquè encara és petit i més que res fa nosa. L’impressiona la força de son pare en moure els sacs d’ametlles com si fossin ninots de drap, o la manera de fer anar l’aixada amb gestos titànics als ulls d’un xiquet. Però quan se’n sent més orgullós és quan vénen els jornalers a esporgar o a la verema. Llavors son pare és com un general manant els soldats, amb seny i mà ferma, sabent què cal en cada moment.

    Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Valls: Cossetània, 2008), pàg. 10
  • Qui no ha accelerat el pas per mirar d’escapar d’un passat dolorós recent, talment com si visqués el temps com una distancia espacial? Córrer per oblidar. Aturar-se per recordar. Deu haver-hi un «vincle secret» —com diu Kundera— entre la lentitud i la memòria, entre la velocitat i l’oblit: els caps d’un cordill que estirem més enllà o més ençà i fem anar com podem.

    Agnès Esquirol, «Amb parsimònia» (La Fura, 2 de novembre del 2017)

Tema de la setmana

Anem i fem anar: paraules i expressions amb anar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar a la sevava com va