fanga f

Definició

Eina de ferro en forma de forquilla o de pala amb mànec de fusta que serveix per a girar la terra.

«Hi ha fangues de tres menes: de tres pues, per a terra forta; de quatre pues, per a terra sorralenca; i de pala, per a terres fines. També n’hi ha que tenen una trava o peça de ferro que uneix sòlidament les puntes de l’eina» (DCVB).

Etimologia

Del llatí vanga, mateix significat, amb canvi de v- en f- per influx de fang, a causa de la correlació recíproca dels dos conceptes. Qui fanga o gira la terra d’un camp amb la fanga és un fangador.

Usos

  • A la primavera, l’hort és el terrat de casa. Tothom hi surt, tothom hi troba una ocupació. El padrí hi passa la fanga per estovar la terra. Un cop reposada, hi sembra les llavors o el planter i calça les eres de les faves i els pèsols.

    Miracle Sala, La força de les paraules (Valls: Cossetània, 2017), pàg. 12
  • Per escampar els pensaments neguitosos que el marejaven, en Tronc sacsejà el cap amb dues o tres sacsejades. No estava avesat a pensar. Valia més tornar al treball. Va enfondir la fanga amb un gest maquinal, tan fondo com va poder. Va sentir com el cap de les arrels havia trobat un nou terreny per explorar, i elles començaven el seu ofici de succió. Es va anar omplint del goig de la feina que s’anava fent.

    Jordi-Pere Cerdà, Col·locació de personatges en un jardí tancat (Barcelona: Columna, 1993)

Tema de la setmana

Els mots d’aquesta setmana ens els heu suggerit (indirectament) els subscriptors de RodaMots, com altres vegades, però amb la particularitat que els trobem tots als Mots (t)robats, el segon llibre de RodaMots, publicat fa pocs mesos gràcies a una campanya de micromecenatge a Verkami. Els mecenes ja el tenen, però ¿i vosaltres? Si voleu que us l’enviem a casa, només cal que ompliu aquest formulari amb les vostres dades i feu un ingrés de 21 euros al compte de la Xarxa de Mots.

Els drets d’autor del llibre els cedim a l’Associació Catalana pels Drets Civils.

El mot d’avui és un suggeriment de Joan Geli, de Girona, arran de la tramesa de l’expressió can Fanga (a la pàg. 46 del llibre).

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “fanga”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la vora del riu no t’hi facis el niureganyar