facinerós -osa adj i m i f

Definició

Malfactor, que comet actes criminals.

Una banda de facinerosos va assaltar la joieria.

Etimologia

Del llatí facinerosus, mateix significat, derivat de facinus, -oris, ‘malifeta’, derivat de facere, ‘fer’.

Usos

  • Incapaç de conduir la narració amb la fredor que m’havia proposat, faig que el comandant també renegui, tot i que, en aquest cas, tant me fa en quina llengua. Perquè seria poc creïble que només renegués el sergent de la trinxera bombardejada, penso. I seria igualment inversemblant que un exèrcit renegués i l’altre no. Encara que un dels exèrcits tingui un armament més sofisticat i uniformes nous de trinca. Encara que un dels exèrcits sigui legítim i l’altre facinerós.

    Sergi Pàmies, «La nostra guerra», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 21
  • La tia de Rafelet va restar enamorada de Júlia, que portava un vestit tan blanc i tan planxat que els àngels hi haurien sopat. La tia de Rafelet anava a missa d’amagat. Ho sabia el seu home i ho sabia el veïnat. Però ella en treia més suc eixint de casa diumenge a missa de set, amb la mantellina amagada entre els plecs del davantal. Deia que no podia veure ni en pintura el Conillet, que tenia pinta de facinerós i que parlava d’heretgies: que a Déu calia matar-lo cada dia, perquè en el cor dels ignorants ressuscita també cada dia.

    Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983]), pàg. 59

Tema de la setmana

Hem contractat un saurí col·lega d’en Tornassol però en lloc de trobar-nos aigua ens ha trobat un filó de renecs que no sempre ho són gaire i insults que, «de tan bonics, deixen de ser insults»: els que Joaquim Ventalló, traductor de les aventures de Tintín al català, posava en boca del capità Haddock, i que han estat recollits en el llibre Llamp de llamp de rellamp de contra-rellamp!, oportunament publicat per Acontravent (Barcelona, 2011). Aquesta setmana en veurem una petita mostra, acompanyada d’imatges que demostren que quan en Haddock s’hi posava, renegava com un rossinyol. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

saurí -inapelacanyes