faca f

Definició

Navalla o ganivet de grans dimensions, amb la fulla ampla i acabat en punta.

Fosca, quina faca! Amaga-te-la que no te la vegen.

Etimologia

De l’àrab hispànic fárha i aquest de l’àrab clàssic farhah, ferro de llança.

Usos

 • —Fes el favor d’anar-te’n com abans millor que ja no eres digne de conversar amb persones honrades.
     —Bé, bé, xica; però voldria que em donares alguna onça d’or de les que el dia de la boda us donaren els avis vostres… I em sap greu disgustar-te…
     —Home, ja ha eixit el lladre! —exclamà coratjosa—. Doncs no hi ha ni onça ni duro tan sols. Pareix mentida que coneixent el meu Pep sigues atrevit de venir amb eixa pretensió a casa d’uns pobres novençans.
     —Si m’amenaces amb el teu Pep, et recorde Maria que tinc el trabuc carregat… i m’agradaria saldar comptes amb ell.
     —Molt bé, Xato. Això em faltava esperar de tu. També per a les feres hi ha en ma casa escopeta i faques; i si tu fas el llop… jo manca no ho estic gràcies a Déu —i reculava decidida cap a la porta del mas.

  Jordi Valor i Serra, «La masera del Romà», dins Històries casolanes. Narracions alcoianes (Alcoi: Ajuntament d’Alcoi/Xarxa de Biblioteques Municipals, 2008)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis. El d’avui en record de Jordi Valor i Serra, en el centenari del seu naixement. Recordeu que demà divendres enviem l’últim mot de la temporada i que tanquem per vacances fins el 12 de gener. Bones festes! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estalzimbambolina